L O A D I N G
blog banner

Mit i istina – egzorcizam

 

Filmska industrija danas nam plasira brojne teme kroz filmove i serije okultne tematike pa tako danas na malim ekranima nije novost vidjeti scene egzorcističkih činova koji su najčešće prikazivani kao borba dobra u obliku svećenika s rekvizitima kao što je raspelo i knjiga koju nazivaju knjigom svih knjiga – Biblija, nad zlim, demonima koji su opsjeli nečije tijelo. Inspiracija piscima ovakvih scenarija sigurno nije njihova puka mašta već samo izmijenjeni scenarij nekih realnih situacija iz nečijih života. Modernom čovjeku ovakve stvari dočaravaju se na filmskom platnu ili ekranu ralističnije nego su te prilike imale neke druge generacije iako je takvih činova od kada je i ljudskog roda. Još i prije uspostava bilo kakvih religija u društvenim zajednicama ljudski rod susretao se s činovima egzorcizma, samo što su njihove metode i rekviziti, kao i danas nekim egzorcistima izvan crkvenih krugova, bile potpuno drugačije, prirodnije i u biti čista svakodnevica kao što je nekoj domaćici spremiti ručak. Povijesni zapisi pokazuju da su egzorcističke činove obavljali stari Sumerani, Egipćani, Maje i Asteci, u biti nema civilizacije koja se nije ili koja se i danas ne susreće s potrebom vršenja egzorcističkog čina i borbom sa zlom.

Što je to u biti egzorcizam? Prema nekoj općoj teoriji egzorcizam kao riječ svoje korijene ima u grčkoj riječi exorkizein, a označava zaklanjanje ili otklanjanje te latinskom izrazu exorcizare – zaklinjati, a predstavlja postupak istjerivanja zloduha tj. negativnog entiteta poznatijeg kao demon iz opsjednute osobe.

Takvi negativni entiteti mogu se useliti u sva živa i neživa bića te suptilno utjecati na misli i postupke u tijelu u kojem egzistiraju. Entitete dijelimo na ljudske, neljudske i demonske te entitete sa svijesti o sebi i bez svijesti o sebi. Negativnim entitetima, demonima, pravi plijen i hrana postaju senzibilne, plašljive, tužne i depresivne osobe pa čak i nedovoljno osviješteni iscjelitelji. Zbog toga nije rijedak slučaj da se pristupa egzorcističkom činu ustručavaju brojni svećenici zbog straha od jačih entiteta od njih samih, a to su demoni pa često osoba koja zatraži pomoć u osobi svećenika biva odbijena pričom da su takve stvari izmišljotine i primorena je na daljnju patnju i pronaći drugi način vlastitog oslobođenja.

Demoni osjećaju pad energije, ulaze u osobu i nalaze pogodnu klimu, a može ih se prepoznati kao strance u tijelu što rezultira gubitkom kontrole nad vlastitim životom, voljom, djelima i odlukama. Demoni tada kontroliraju pojedinca putem određene ideje, prisilnih radnji, nekom ovisnosti, udaljavanjem osobe od društva, ljudi, posla i nerijetko je totalno uništava. Takvi negativni entiteti mogu kontrolirati opsjednutog i putem treće osobe odnosno magijom.
Postoji bezbroj vrsti opsjednuća i svaka osoba je indiviuda za sebe. U nekome može obitavati i po nekoliko manjih demona, u nekome kombinacija onih manjih i dominantnih, a nekome je dovoljan samo jedan dominantan da mu naruši životni sklad.
S tim razlogom i svaki pristup egzorcizmu je individualan i zavisi od osobe do osobe te samog egzorciste koji treba imati umijeće prepoznavanja nadnaravnih sila i rođenjem mu danim darom nadmoći nad takvim entitetima.

Načina istjerivanja demona iz opsjednutih osoba je mnogo. Oni ovise od pripadnosti egzorciste nekom određenom religijskom krugu ili samom daru po rođenju. Važno je naglasiti da se ne smije zanemarivati službenu medicinu, no ponekad i takva službena medicina nakon brojnih neuspješnih tretmana priznaje da je bespomoćna i da se radi o problemu uzrokovanog nečim nadnaravnim. Stoga ljudi u nevolji često pribjegavaju svojim duhovnim vođama religije kojoj pripadaju ili pak pronalaze egzorcistu prema preporukama. Isto tako poznato je da nisu svi egzorcisti jednako učinkoviti i nemaju svi iste moći u borbi s demonima.

Najvažnije je da osoba kojoj je pomoć potrebna koristi svoj zdrav razum pri odabiru osobe za koju smatra da mu može pomoći. Većini je za obavljanje egzorcističkih činova potrebna pomoć u rekvizitima, čitanju citata iz vjerskih knjiga dok samo istinski iscjelitelji, istinski magovi, s urođenim darom znaju najučinkovitije metode egzorcizma bez ikakvih pretjeranih teatralnih činova na kakve smo navikli u filmovima i serijama s egzorcističkom tematikom.